Breukelse moeder en zoon Ferre op Stichting Hoofdzaak kalender 2014
‘Ferre is altijd vrolijk’
Breukelse moeder en zoon samen op kalender Stichting Hoofdzaak.
BREUKELEN. Ferre Putman (10 maanden) uit Breukelen heeft het syndroom van Apert. Samen met zijn moeder poseerde hij voor de kalender van Stichting Hoofdzaak, die meer bekendheid moet geven aan schedel- en aangezichtsafwijkingen. Moeder Saskia Coenen (38): ,,We zeiden gelijk ja.”
Op de kalender is hij nog maar zes maanden oud. Van links naar rechts zit dwars door zijn jukbeenderen een pen die als basis dient voor de schroeven die zijn aangezicht naar voren duwen. Door te vroeg gesloten schedelnaden, een kenmerk van Apert, leek bij Ferres geboorte alsof zijn gezicht was ingedeukt. Om zijn hersenen ruimte te geven moesten zijn aangezicht en voorhoofd naar voren geplaatst worden. ,,Hij was ruim vier maanden en de jongste baby ooit die deze operatie onderging,‘’ vertelt zijn uitermate positieve moeder, die juf is op de Breukelse Willibrordusschool.
,,Ferre heeft in zijn jonge leventje al veel geluk gehad,’’ vertelt zij. ,,Dat we vóór zijn geboorte wisten wat hem mankeerde, heeft zijn leven gered.’’ Coenen deed in haar dertigste zwangerschapsweek ‘voor de grap’ mee aan een onderzoek voor echoscopisten. Daar viel op dat de kamers in Ferres hoofd er anders uitzagen. Snel volgden chromosoomtesten. ,,Ik vond alles beter dan dat hij dood geboren zou worden. We wisten, toen ik op mijn 37e zwanger raakte, dat we een risico namen. Maar ook dat het kindje altijd welkom zou zijn. Toch kom je in een rollercoaster terecht als hoort dat je kind Apert heeft.’’ De tot dan toe opgewekte moeder breekt als ze terugdenkt aan dat moment. ,,Ik maakte en máák me de meeste zorgen om Daan, Ferres 2-jarige broertje. Hij blijft straks met Ferre achter,” zegt ze in tranen. Was Coenen niet bevallen in het Sophia Kinderziekenhuis waarnaar zij werd verwezen, dan had Ferre het niet gehaald. ,,Ferre had ademhalingsproblemen. In het Sophia Kinderziekenhuis weten ze dat kinderen met Apert een vervormde luchtpijp kunnen hebben en dat intuberen blijvende schade kan toebrengen.’’
Hoe Ferre zich ontwikkelt is nog moeilijk te zeggen. Ferre werd geboren met samengegroeide vingers en tenen, ook een kenmerk van Apert. Coenen: ,,Aan zijn vingers wordt hij geopereerd. Aan zijn tenen niet. Wel kan hij zijn voeten afwikkelen en dus lopen. Ik hoop dat zijn intelligentie oké is. Dan kan hij straks een eigen leven hebben.’’ Ferres gezicht en handen zullen altijd reacties oproepen. ,,Ik ben heel nuchter. Iedereen mag kijken. We gaan Ferre sterk maken. Straks zegt hij: ‘Ik ben Ferre en ik heb Apert. Kijk maar even.’ Wíj zijn heel erg blij met hem. Hij is altijd vrolijk en een vechter,’’ besluit zij stralend.
In de kalender van Stichting Hoofdzaak zijn portretten van kinderen met een schedel- of aangezichtsafwijking afgewisseld met die van bekende Nederlanders, voor wie uiterlijk op een heel andere manier belangrijk is. In oktober 2014 is er keus tussen Ferre Putman uit Breukelen en televisiepresentator Albert Verlinde. www.stichtinghoofdzaak.nl