The International Society of Craniofacial Surgery

 In Algemeen

Van 14 tot en met 18 september heeft het tweejaarlijkse internationale congres van The International Society of Craniofacial Surgery(ISCFS) weer plaatsgevonden. Tijdens dit congres worden de belangrijkste vorderingen besproken op het gebied van craniofaciale chirurgie bij aangeboren schedel- en aangezichtsaandoeningen. Vanuit het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis was er een grote delegatie aanwezig om de laatste bevindingen van hun lopende onderzoek te bespreken.

 

Op de eerste dag van het congres kwamen verschillende experts van over de hele wereld aan het woord, waarbij zij tijd en ruimte kregen om over hun expertise te praten. Zo vertelde neurochirurge Dr. van Veelen over haar lopende onderzoek bij kinderen met een bootschedel, waarbij verschillende operatietechnieken met elkaar worden vergeleken. Prof. Mathijssen leidde samen met een collega uit Engeland een discussie omtrent verschillende behandelopties ten aanzien van verhoogde hersendruk.

 

Dinsdag was er ruimte voor verschillende voordrachten vanuit onderzoeksgroepen over de hele wereld. Jacqueline Goos vertelde namens het Sophia Kinderziekenhuis over de laatste ontwikkelingen op het gebied van genetica, een snel ontwikkelend vlak waarbij er nog veel te ontdekken valt! Prof. Mathijssen presenteerde het behandelprotocol voor kinderen met het syndroom van Muenke zoals dat in het Sophia Kinderziekenhuis geldt. Het gehele behandelprotocol voor craniosynostose in het algemeen is onlangs gepubliceerd in The Journal of Craniofacial Surgery, zodat alle andere cranioteams over de wereld kunnen zien hoe het volledige behandeltraject in het Sophia Kinderziekenhuis is gestructureerd. Dr. van Veelen vertelde over het onderzoek naar ‘Patient Reported Outcome Measures’, nieuwe maatstaven voor de analyse van behandelingsresultaten aan de hand van scores die de patiënten en hun ouders geven!

 

Woensdag was het tijd voor de vergadering van de ISCFS. Hierin wordt onder andere besproken wat er volgens de vakgroep de komende jaren moet gebeuren op het gebied van onderzoek en behandeling. De noodzaak tot grote studies tussen verschillende (Europese) centra werd benadrukt, waardoor men nog beter in beeld krijgt wat er goed gaat en wat nog beter kan in de behandeling van craniosynostose.

 

Op dag 4 waren er vele voordrachten over onderzoek van alle verschillende onderzoeksgroepen. Het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis was goed vertegenwoordigd met maar liefst 7 presentaties! Zo vertelde verpleegkundig specialist Hansje Bredero over haar onderzoek naar klachten en neurologische symptomen in relatie tot een Chiari malformatie, presenteerde Martijn Cornelissen over de studie naar het vroegtijdig opsporen van wig- en bootschedels op de 20-weken echo en liet Dr. Versnel de verschillende hoekstenen van de behandeling voor kinderen met het Treacher-Collins syndroom zien. Tijdens de presentatie van KNO-arts Dr. van der Schroeff was er aandacht voor de luchtweg van kinderen met syndromale craniosynostose. Joyce Florisson, Bianca Rijken en Priya Doerga presenteerden alle drie belangrijk onderzoek naar verschillende radiologische bevindingen van schedel en hersenen bij syndromale craniosynostose. Kortom een goede gevulde dag met mooie resultaten en goede discussies, leidend tot een verbeterd inzicht in verschillende aspecten van craniosynostose.

 

Caroline Driessen mocht als laatste van de onderzoeksgroep uit het Erasmus MC op vrijdag haar onderzoek presenteren, waarbij de invloed van de kraakbenige schedelnaden rond het achterhoofdsgat op het optreden van OSAS werd bestudeerd.

 

Al het bovenstaand onderzoek is in meer of mindere mate mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit Stichting Hoofdzaak. Deze financiële bijdrage stelt de onderzoeksgroep van het Sophia Kinderziekenhuis, onder leiding van Prof. Mathijssen, in staat kwalitatief hoogstaand onderzoek te doen. Dit zorgt voor een verbeterd inzicht in zowel het ontstaan als de behandeling van craniosynostose, niet alleen in Rotterdam, maar over de hele wereld. Stichting Hoofdzaak is trots daar deel van te kunnen zijn en dat mag u, als donateur, uiteraard ook zijn!

 

De website van Stichting Hoofdzaak zal de komende tijd regelmatig worden ge-update in de vorm van een blog, hierbij zullen bovenstaande onderzoekers de revue passeren en vertellen waar zij zich op het moment mee bezig houden!

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Vul uw zoekwoord in en geef Enter.